TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı TipiŞalgam suyu geleneksel olarak fermente edilerek hazırlanan, kendine has ekşi ve tuzlu tadıyla bilinen bir içecek. Anavatanı Adana’dan tüm Türkiye’ye yayılan ve sofraların sevilen eşlikçilerinden olan şalgam suyu, evde de yapılabiliyor. İşte evde şalgam suyu tarifi ve yapılışı!
2 kg siyah havuç, 1 adet büyük pancar (isteğe bağlı, renk ve tat için), 1 su bardağı ince bulgur, 2 litre içme suyu, 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 ekmek kabuğu (mayalanma için), 5 diş sarımsak (isteğe bağlı), 2-3 adet acı biber (isteğe bağlı, acılı olsun isterseniz) muhteşem şalgam yapmak için yeterli olacaktır.
Bulguru bir kavanoza koyun, üzerine 1 su bardağı su eklemelisiniz. Ekmek kabuğunu da içine koyarak ağzını tülbentle örtün. Bu şekilde 2 gün bekletmelisiniz. Şalgam suyunun temel hazırlığı siyah havuçları ve pancarı da iyice yıkayıp kabuklarını soymalısınız. Büyük parçalar halinde doğrayıp, 2 litre suyu kaynatıp soğutun.
Büyük bir cam kavanoza doğranmış havuçları ve pancarı koyarak işe başlayın. Üzerine mayalanmış bulgurlu suyu süzerek ekleyin ve kaya tuzu, limon tuzu ile sarımsakları ekleyin. Acı biber koymak isterseniz şimdiden eklemelisiniz. Hazırladığınız suyu da üzerine dökün ve diğer aşamaya geçin.
Kavanozun ağzını hava alacak şekilde bir tülbentle kapatmalısınız. Güneş görmeyen bir yerde 10 ila 15 gün kadar bekletin. Bu esnada ara sıra karıştırabilirsiniz. Fermentasyon tamamlandıktan sonra içindeki havuç ve pancarları çıkarmalısınız. Son olarak şalgam suyunu süzerek şişelere doldurun. Bu lezzeti buzdolabında saklayarak tüketebilirsiniz.
Eğer daha yoğun bir lezzet isterseniz yapmanız gereken tek şey, fermantasyon süresini 1 ila 2 gün daha uzatmaktır. Böylece her yudumda daha zengin bir aromayla karşılaşırsınız.
Fermantasyon sırasında hijyen kurallarına dikkat etmek, istenmeyen mikroorganizmaların üremesini önlemek için önemli. Bu, zehirlenmelerin ve istenmeyen bulaşın önüne geçer.
İsterseniz hazırladığınız şalgam suyunun içerisine biraz zencefil veya limon dilimi ekleyerek farklı aromalar da ekleyebilir ve sunum yapabilirsiniz.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
13 Mayıs 2025SPOR
13 Mayıs 2025GÜNDEM
13 Mayıs 2025SPOR
13 Mayıs 2025SPOR
13 Mayıs 2025GÜNDEM
13 Mayıs 2025GÜNDEM
13 Mayıs 2025